Blog

Nee zeggen

De hele dag maken we keuzes om iets wél of juist niet te doen. Ten opzichte van vroeger is het aantal keuzes dat we maken enorm toegenomen. Neem bijvoorbeeld de keuze die we hebben in de supermarkt, de keuze als we een nieuw kledingstuk uitzoeken in de winkel of op internet, etcetera. Ruim 100 jaar geleden, in de begintijd van de auto, was er één model (de T-ford) in één kleur (zwart). Vroeger was er één aanbieder van telefonie, namelijk de PTT. Als je destijds (1965) thuis een telefoon wilde, was er geen keuze welk toestel je kreeg. Je kreeg een grijze T-65, het standaard toestel. Nu zijn er tientallen aanbieders van zowel vaste als mobiele telefonie en heb je veel keuze op het gebied van randapparatuur. Als je het nieuws wilde weten, las je de krant of luisterde je naar de radio op een vast tijdstip. Nu kunnen we de hele dag op elke plek, over alle denkbare informatie beschikken via onze smartphones en allerlei andere apparaten. We kunnen overal, elke muziek luisteren, elke film zien, op het moment dat het ons uitkomt. De hele dag zouden we kunnen spenderen aan het meebeleven van de gebeurtenissen in de levens van anderen, via facebook, snapchat en andere social media. Geen kunst.
We leven in een wereld vol vrijheid en we denken dat de vrijheid om te kiezen én een groter aanbod van keuzes ons gelukkiger maakt. Onderzoek van Coombs en Uvrunin (1977) toont echter aan dat naarmate het aantal keuzes toeneemt en boven een bepaalde waarde uitkomt, we juist ongelukkiger worden. Er treedt verzadiging op als we te veel te kiezen hebben.

De gemiddelde levensverwachting in Nederland is 80 jaar. In een jaar zitten 365 dagen en elke dag heeft 24 uur, waarvan we er ongeveer 16 wakker doorbrengen. Neem voor de grap eens een papieren liniaal en knip het stuk boven de 80 cm er af. Knip dan ook het stuk onder je huidige leeftijd er af. Wat je over houdt is het aantal jaren dat je gemiddeld nog te besteden hebt in dit leven. Vermenigvuldig dat aantal met 365 en je hebt het gemiddeld aantal nog te besteden dagen in jouw leven. Wat wil je daarmee? Wat wil je nog bereiken? Waar wordt je écht gelukkig van en hoe veel procent van de tijd doe je nu die dingen waar je écht gelukkig van wordt?

Ik ken geen top sporters zonder een helder doel voor ogen. Vraag hen welk doel ze hebben en je krijgt een glashelder antwoord. Alles wat topsporters doen, staat in het teken van dat ene doel. Hun hele bestaan is er op gericht dat doel te bereiken. Als je een duidelijk doel hebt in je leven of in je werk, wordt het makkelijker om nee tegen iets dat niet bijdraagt aan het halen van dat doel. Nee zeggen is helemaal niet erg of gek. Nee zeggen tegen iets of iemand, betekent ook: ja zeggen tegen iets of iemand anders. Bijvoorbeeld ja tegen kwaliteit, of ja tegen aandacht voor je partner of je collega of ja tegen je gezondheid. Je maakt zo automatisch de keuzes die je helpen jouw doel te bereiken, net zoals de top-sporter.

Welke doelen heb jij in je leven en hoe ver liggen jouw doelen eigenlijk weg? Liggen ze misschien wel dichterbij dan je denkt? En wat betekent dat voor de keuzes die jij morgen en overmorgen maakt? Waar zeg jij ja tegen?

0
  Verwante berichten
  • No related posts found.