Jaap van den Burg

Teamcoach, Veranderkundige

In Amersfoort waar ik in 1968 geboren ben, stond mijn wandelwagen al vaak buiten onder de bomen. Ik genoot zichtbaar van het bewegen van de blaadjes en de voorbijtrekkende wolken. Toen ik opgroeide speelde ik heel veel buiten en bij de padvinderij leefde ik me uit in het bos. Buiten zijn en buiten sporten trok me. Het was daarom ook niet gek dat ik op mijn 17e enthousiast werd voor een sport die ik buiten kon doen. Ik ging parachutespringen. Daarbij voelde ik me vrij als een vogel, ik genoot van het vliegen en richtte me uiteindelijk helemaal op het formatiespringen in het 8-mans team, Dutch Flight. Ik sportte met een NOC-NSF topsportstatus ondertussen op het allerhoogste niveau. Namens Nederland nam ik deel aan verschillende wereldkampioenschappen formatiespringen. Ook werkte ik in technische en technisch-commerciële functies in het bedrijfsleven en in beide omgevingen merkte ik dat teams die vanuit passie en flow met elkaar samenwerken tot enorme prestaties in staat zijn en dat zelfs met veel plezier doen. Na twintig jaar in een commerciële omgeving, ontdekte ik dat ik daarbij niet meer de drive voelde die ik zou willen voelen en ik besloot het roer om te gooien. Begeleiden, instrueren en opleiden deed ik al die tijd al en ik genoot er van. De stap naar coach voelde als een logische. Na het volgen van diverse coachopleidingen (Lifecoaching, Teamcoaching, Trainer ervaringsleren) en een aantal jaren coachervaring op corporate niveau opgedaan te hebben, startte ik mijn eigen onderneming voor de begeleiding van teams.
Groei van organisaties, teams en individuen is waar ik graag aan bijdraag. Zelf heb ik de kracht van teams ervaren. Ik gun daarom andere teams ook dat ze vanuit een gezamenlijke drive samenwerken en genieten van wat ze doen, zodat iedereen tot zijn recht komt en het team maximaal presteert. Ik werk graag buiten en reflecteer daarbij op ervaringen in het hier en nu, omdat ik geloof dat juist vanuit die ervaringen verandering in gedrag ontstaat. Ik ben open, nieuwsgierig, sensitief en gedreven.

Mijn belangrijkste kwaliteiten volgens de StrengthsFinder:

 • Responsibility

Take psychological ownership of what they say they will do. Committed to stable values such as honesty and loyalty.

 • Individualization

Intrigued with the unique qualities of each person. Have a gift for figuring out how people who are different can work together productively.

 • Maximizer

Focus on strengths as a way to stimulate personal and group excellence. Seek to transform something strong into something superb.

 • Relator

Enjoy close relationships with others. Find deep satisfaction in working hard with friends to achieve a goal.

 • Learner

Have a great desire to learn and want to continuously improve. In particular, the process of learning, rather than the outcome, excites them.

Dit zeggen anderen over mij…

 • Jaap heeft als Leadcoach indruk op mij gemaakt door zijn oprechte nieuwsgierigheid en verwondering over wat anderen drijft, zijn intense beleving en het open staan voor nieuwe ervaringen - als ook zijn brede coachingservaring. Het was een eer en een genoegen om met Jaap samen te werken!
  – Sander van Muijen, Manager Organisational Effectiveness at Shell

 • Bij KPN heb ik prettig samengewerkt met Jaap. In een relatief korte tijd heeft hij een netwerk van coaches opgeleid en weten te inspireren. In 1,5 jaar heeft hij de verandering, van, o.a. directief leiding geven naar ondersteunend leiding geven, binnen de organisatie weten te realiseren. De grote kracht van Jaap is dat hij zich zonder waardeoordeel weet te verwonderen en daardoor de juiste vragen weet te stellen. Met zijn uitzonderlijke zienswijze en creativiteit weet hij mensen in hun kracht te zetten. Jaap denkt en handelt vanuit een natuurlijke rust die erg aanstekelijk is. Het was me een genoegen om met hem samen te werken.
  – Marthijn de Rooij, Manager traffic en Incidenten KPN

 • Jaap is een kundig coach, die feedback op een mooie opbouwende wijze, en daarmee gedragen door de ontvanger(s), uiteen weet te zetten. Hij heeft in zijn feedback oog voor de balans tussen proces, inhoud en de persoonlijke krachten van het individu en/of het team. Daarnaast beschikt Jaap over meer dan voldoende theoretische bagage om mensen van ``binnenuit`` te kunnen laten bewegen. Mede hierdoor is hij in staat om zijn coaching situationeel aan te passen aan de omgeving/omstandigheid en persoon. Van één op één tot aan groepsfeedback, van coaching middels vooraf gestelde kaders en kwalitatieve items tot aan het doen van bijvoorbeeld persoonlijkheids spellen. Ik heb Jaap leren kennen als een rustige persoonlijkheid die zich voortdurend blijft bekwamen in coachen, leest hier veel lectuur over, schoolt regelmatig bij en...past toe.
  – Koen Spruijt, Manager dienst, KPN

 • Ik heb met Jaap samengewerkt toen hij als LeadCoach bij KPN werkte. Ik heb Jaap leren kennen als een betrokken medewerker, die zijn werk altijd met grote inzet en professionaliteit heeft verricht. De rust die hij uitstraalt in gesprekken en interventies geeft de groep of het individu waarmee hij werkt veel vertrouwen. Zijn passie voor coaching en zijn leergierigheid maken hem een goede sparringpartner over hoe mensen het beste zijn te bewegen in verandertrajecten. Binnen de KPN Contact organisatie is Jaap een expert gebleken in het begeleiden van coachingtrajecten en het vormgeven van coachings- en heidagen voor het operationeel management.
  – Kim Hoogenboezem, Manager Backoffice at XS4ALL

 • Jaap is gedurende 3 maanden mijn prestatiecoach geweest bij KPN Contact Verkoop en Informatie. De wijze waarop Jaap hieraan inhoud heeft gegeven is van grote meerwaarde geweest voor de ontwikkeling van teamleiders en mijzelf. Typerend voor Jaap is zijn vermogen tot reflectie op het team en individueel handelen. Jaap confronteert, stelt scherpe vragen, durft door te vragen maar is nooit bedreigend! Persoonlijk heb ik in Jaap de persoonlijke coach gevonden waar ik naar zocht. Jaaps mens zijn, zijn werkwijze spreken mij aan en inspireren mij. Hierdoor kan en wil ik me blijven ontwikkelen.
  – Joop de Graaff, Contactcenter specialist, METJOOP

 • Ik heb Jaap als een bijzondere en professionele collega ervaren. Altijd een luisterend oor, met mensenkennis en in staat om zich te verplaatsen in de ander. Met geduld en kennis betrokken, zo zou ik hem omschrijven. Zijn toewijzing aan mij, als mijn buddy en als collega, in het doorgronden van het complexe interne netwerk van een grote onderneming, is van grote waarde voor mij geweest.
  – Laurus Keijzer, Accountmanager, Solcon

 • Jaap bedankt voor de inzichten die je mij hebt gegeven tijdens de individuele coaching sessies. Je hebt mij kritisch naar mezelf laten kijken, doordat je durft door te vragen. Je praktische en actieve aanpak heb ik als zeer inspirerend ervaren. Jaap kenmerkt zich door open-minded en oprecht geïnteresseerd in je te zijn en hij stimuleert je om zelf met de inzichten aan de slag te gaan. Diegenen die een coach vraag hebben en de verkregen inzichten in de praktijk willen brengen kan ik Jaap als coach warm aanbevelen.
  – Lisa Koning - Venema, Your Online Health Coach

 • Jaap is assistent mentor geweest in de groep waar ik mentor was bij Atma. Een van zijn belangrijkste rollen in die functie was om feedback te geven aan de studenten tijdens het oefenen. Dit doet hij op een hele respectvolle en positieve manier met aandacht voor zowel de verbeterpunten als de kwaliteiten die al zichtbaar zijn. Studenten voelen zich veilig bij hem en nemen zijn feedback makkelijk aan.
  – Sylvia Lagerweij, Trainer, Lifecoach, Talentenspelcoach

 • Jaap heb ik leren kennen als een respectvolle en professionele coach. Als assistent-mentor van de HBO-opleiding Outdoor Life-coach was hij een waardevolle aanvulling in mijn leerproces. Ik kan Jaap van harte aanbevelen als trainer en coach in een zakelijke omgeving!
  – Rhodi Roos Klaring, Assistent Manager Healthclub, Coach, Trainer

 • Jaap heb ik meegemaakt als assistent mentor tijdens mijn opleiding voor Outdoor Lifecoach bij ATMA. Zijn rustige en kalme aanwezigheid heb ik als zeer prettig en ondersteunend ervaren. Als coach in opleiding heb ik veel in mijn coachvaardigheden van Jaap mogen leren. Hij heeft een oprechte en geïnteresseerde houding en ik raad je aan kennis te gaan maken met Jaap!
  – Annemiek Stam - Broer, Vrouwen- en kindercoach

 • Jaap is een betrokken persoon met veel inzicht en het vermogen om op afstand naar een proces te kijken. Vervolgens zet hij je met rake(nde) vragen tot nadenken om tot inzichten te komen.
  – Coen van Broekhoven, Life Coach, Lichaamsgericht Coach en Trainer

 • Op het pad van lifecoaching en teamtraining zijn Jaap en ik een stuk samen opgelopen. Ik ken Jaap als mede-student en als collega bij Atma, I-VY insight en Team-Focus. Ik ervaar Jaap als zeer betrokken, betrouwbaar en zorgvuldig, zowel naar de mens(en) die hij begeleidt als naar de organisatie waar hij voor werkt. Als (team)coach weet Jaap op een rustige en respectvolle manier diepgang te bereiken en de kern te raken. Jaap is altijd goed voorbereid, verdiept zich in achtergronden en weet waar hij het over heeft. Daarnaast is Jaap een vriendelijke, integere en warme persoon. Ik vind Jaap een fijne, zorgvuldige en betrouwbare collega en een warme en deskundige coach.
  – Karina Jansen, Owner/coach/trainer/consultant CREATE Mindful Change

 • Jaap heeft ons Wijkverpleegkundig team gechoached in het kader van zelfstandig worden binnen de organisatie. Hij heeft ons in het groepsproces maar ook individueel, indien nodig handreikingen geboden om ons sterker te maken in samenwerking en effectiviteit. Jaap heeft een manier van kameleon zijn in de bestaande setting waardoor het niet ongemakkelijk is om geobserveerd te worden. Ook zijn interventies zijn natuurlijk en aangepast aan niveau en setting. Het was fijn om door deze coaching verder te komen in het proces van veranderingen binnen onze organisatie en een introspectie te houden binnen ons zelf en binnen de teamsynergie. Hartelijk dank daarvoor!
  – Desirée Groen DaisyCare, Regisserend Wijkverpleegkundige TSN

 • Super bedankt voor de koppeltraining. De kamp-hoofden waren erg enthousiast over de training. Heel gevarieerd, leuke opdrachten, goede mix tussen actieve oefeningen en praat oefeningen en Jaap leek het kampse leven goed in te kunnen schatten. Super gedaan!
  - Corine Lodder, Organisatie & Planning, Stichting De Ster

 • Ik heb Jaap ervaren als een eerlijke, betrouwbare, leergierige, analytische persoonlijkheid. In zijn werk staat beschouwen en een goed gesprek voorop, waardoor de diepte kan worden ingegaan. Zijn bevlogenheid voor het vak en zijn nieuwsgierigheid naar beweegredenen van mensen maken van Jaap een coach/ trainer die goed in staat is de situatie te fileren en uiteindelijk heel te maken.
  - Bontje Pool, Manager Teamcoaches

 • Jaap heb ik leren kennen als een betrouwbare, integere en professionele collega teamcoach en trainer. Jaap is altijd uitstekend voorbereid, weet waar hij over spreekt en bezit een groot aantal werkvormen om zijn rugzak. Een fijne collega en sparringpartners.
  - Nicki van Heugten, Senior Coach, Ja tegen Nu