Blog

Over vluchtelingen en vreemde vogels

Toen ik vanmorgen naar mijn auto liep, hoorde ik ze weer! Een luid gekrijs van achter de bomen trok mijn aandacht omdat het anders klonk dan anders. Al vaker had ik ze in een van de grote steden gezien en gehoord, maar nog niet eerder zo duidelijk bij mij in de buurt. Toen ik beter keek, zág ik ze ook, want opvallen doen ze!
De halsbandparkieten, want dat waren het, vlogen in een klein groepje over de boomtoppen en hun roep was duidelijk te onderscheiden van die van de ekster of de Vlaamse gaai. Het is een opvallende, vrij grote, papegaai-achtige vogel met een prachtig, overwegend groen, verenkleed. Oorspronkelijk komt hij voor in Afrika en het zuiden van Azië en vermoedelijk zijn de eerste exemplaren al via Alexander de Grote naar Europa gekomen. De vogel was populair als kooivogel over de hele wereld, en door ontsnappingen en opzettelijke vrijlatingen, komen ze nu voor in 35 landen op alle continenten. In Nederland komen ze vooral voor in de randstad en grote kolonies zie je vooral in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Haarlem, uitbreidend richting Utrecht. Stadsparken zijn populaire verblijfsplaatsen, omdat ze daar de bomen vinden om een hol te maken. De afgelopen 20 jaar is het aantal halsbandparkieten in Nederland enorm gestegen en onlangs werden al ca. 12.000 van deze uitheemse vogels geteld. Deze vogel is een omnivoor en is goed in staat gebleken zich aan het Nederlandse klimaat en voedselaanbod aan te passen. Er wordt verwacht dat het aantal vogels in Nederland nog tot 40.000 kan toenemen. Over de ecologische en economische impact van de komst van deze vogel wordt al langer gespeculeerd, maar er is weinig bekend over effecten. Soms worden in de omgeving van kolonies halsbandparkieten minder inheemse holenbroeders zoals de boomklever en de grote bonte specht waargenomen, mogelijk omdat de nestholte-kenmerken overeen komen. Voor concurrentie met andere soorten zijn bij onderzoek geen aanwijzingen gevonden. Er zijn bovendien weinig observaties van directe agressie.
Volgens mij is de halsbandparkiet een mooie aanwinst voor de biodiversiteit in Nederland en moeten we de soort verwelkomen, in het vertrouwen dat deze nieuwe vogel een plek tussen de andere vogels vindt en het natuurlijk evenwicht zich herstelt.

0
  Verwante berichten